Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
cyma
Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:40, 01 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
jutro?? skąd ten pomysł?? gdzie to słyszałas ze jutro??
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
mackoostry
Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: RADOM Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 12:32, 04 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Poprawka w przyszła sobote ?
Pamieta ktos pytania ?
Ostatnio zmieniony przez mackoostry dnia Nie 12:53, 04 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
olud
Administrator
Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 444
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 9:50, 05 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
egzamin z mikrobiologii:
10.10.09(sobota), godz. 10.00
bud 37, aula 2
|
|
Powrót do góry |
|
|
mackoostry
Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: RADOM Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 12:35, 05 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Pytania ktos pamieta ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
anetii20:)
Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:03, 05 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Zatrucia typu toksykoinfekcji i co je odróżnia od intoksykacji
ma ktoś odpowiedz na to pytanie
|
|
Powrót do góry |
|
|
mackoostry
Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: RADOM Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 17:59, 05 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
a masz inne pytania
Ja pamietam
1.Wymień czynniki środowiskowe
2.Opisz 2 gamma + 2 gamme - i 2 mlekowe
3.Opisz plesnie a co je rozni od.....
4.To to co napisalas
5..... ?
Ostatnio zmieniony przez mackoostry dnia Pon 18:00, 05 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
martusia
Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łosice Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:39, 06 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Charekterystyka termicznej metody utrwalania żywności
Zepsucia żywności o niskiej zawartości wody czy jakoś tak
Zatrucie typu intoksykacji jest wynikiem działania toksyny wytworzonej w żywności przed jej spożyciem, a drobnoustroje praktycznie nie rozmnażają się w przewodzie pokarmowym człowieka i udział żywych komórek nie jest nawet konieczny. Przykładem intoksykacji jest zatrucie jadem kiełbasianym - toksyną wytwarzaną przez laseczkę beztlenową Clostridium botulinum lub enterotoksyną gronkowcową. Bakterie uwalniają te egzotoksyny do żywności i mogą zaistnieć sytuacje, kiedy drobnoustrój, który je wytworzył zginie na skutek różnych zabiegów technologicznych i jego wyizolowanie będzie niemożliwe, natomiast toksyna znajdująca się w produktach, wykazująca zwykle wyższą ciepłooporność będzie nadal szkodliwa dla organizmu
Toksykoinfekcje są następstwem spożycia wraz z pokarmem drobnoustrojów zdolnych do wywołania zatrucia. Mogą się one również namnażać w przewodzie pokarmowym, w którym wydzielają toksyny. Tego typu zatrucia wywołuje wiele drobnoustrojów (ponad 20 gatunków), wśród których najliczniej reprezentowane są bakterie z rodziny Enterobacteriaceae i należą tu wszystkie pałeczki (z wyjątkiem S. typhi i S. patatyphi A, B i C) pałeczki Shigella (z wyjątkiem S. shigae), patogenne Escherichia coli, a także Yersinia enterocolitica, Bacillus cereus, Clostridium perfringens typ A i C, Vibrio parahaemoliticus, Pseudomonas aeruginosa, Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni, Aeromonas hydrophila i Plesiomonas shigelloides.
Przyjmuje się, że do wystąpienia toksykoinfekcji jest konieczne wtargnięcie do organizmu bakterii w stanie żywym.
Ostatnio zmieniony przez martusia dnia Wto 9:57, 06 Paź 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
anetii20:)
Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:30, 06 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
dzieki martuś
|
|
Powrót do góry |
|
|
martusia
Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łosice Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:56, 06 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Nie ma sprawy
Ostatnio zmieniony przez martusia dnia Wto 10:56, 06 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
mackoostry
Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: RADOM Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 11:10, 06 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Martuś a nie znalazlas gdzie innych pytan ktore byly w poprzednich latach i ktore moga sie powtorzyc lub wogole jakis pytan ?
|
|
Powrót do góry |
|
|
martusia
Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łosice Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:17, 06 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Pytania z egzaminu z Mikrobiologii Żywności 2007-02-09
(studia zaoczne, egzamin z dr Hanną Haberową)
1. Wymień czynniki wpływające na rozwój drobnoustrojów
2. Sposoby odżywiania się drobnoustrojów, wyjaśnij pojęcia:
a. autotrofy
b. heterotrofy
c. auksotrofy
d. prototrofy
e. saprofity
3. Czynniki zwiększające i zmniejszające termoodporność bakterii.
4. Na wybranych przykładach omów bakterie przetrwalnikujące (fizjologia, morfologia, rodzaje, itp.)
5. Drobnoustroje G- (rodzaje, morfologia, fizjologia, itp.)
6. Drożdże (fizjologia, morfologia, itp.)
7. Omów zatrucia pokarmowe typu intoksykacji, na kilu przykładach, jakie drobnoustroje powodują.
8. Bakterie fermentacji mlekowej (gatunki, morfologia, fizjologia, itp.)
9. Na kilku przykładach wyjaśnij proces biosyntezy.
10. Metody usuwania i niszczenia drobnoustrojów.
Szukać trzeba w materiałach na gmailu tam też są jakieś pytania z poprzednich lat
|
|
Powrót do góry |
|
|
mackoostry
Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: RADOM Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 13:22, 06 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
dzieki
Ma ktos odpowiedzi na te pytania:
Czynniki zwiększające i zmniejszające termoodporność bakterii.
Na kilku przykładach wyjaśnij proces biosyntezy.
Znaczenie bakterii wskaźnikowych w mikrobiologii żywności
Wyjaśnij znaczenie parametru D i krzywej śmierci
Ostatnio zmieniony przez mackoostry dnia Czw 18:17, 08 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
M***
Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:29, 16 Paź 2009 Temat postu: dopytka |
|
|
Ma ktoś pytania z ostatniego terminu z mikrobiologii, konkretnie te które ona dała;moze ktoś spisał?bo te które juz mamy troche sie różnia. Pytałam Haberową na dopytce będzie pytała z tego co komu poszlo najsłabiej.
|
|
Powrót do góry |
|
|
martusia
Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Łosice Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:24, 16 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
wpływ niskich temperatur na drobnoustroje
metody utrwalania żywności
metody usuwania i niszczenia drobnoustrojów
drobnoustroje przetrwalnikujące- coś takiego
intoksykacja i toksykoinfekcja różnice
generacja i jej znaczenie w przemyśle
to chyba wszystkie
|
|
Powrót do góry |
|
|
mackoostry
Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 164
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: RADOM Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 20:20, 16 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
A dla innych jest wkoncu jakis dodatkowy termin tak jak z anatomii czy nie ma ? Czy to juz koniec?
|
|
Powrót do góry |
|
|
|